"Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban. " (Róma 6,23)

Az élet egy olyan repülőgép, amelyik egyszer de biztosan le fog zuhanni. Nem akkor száll le amikor te akarod, nem tudod kormányozni, hogy ne zuhanjon le, mert a repülők nem szoktak végtelenségig fennmaradni az égen és nincs olyan repülő amelyik nem zuhant le és még száz év múlva is használható lenne, mert nincs olyan ember sem, aki mondjuk 200 éve élne békésen, nyugodtan, csak olyanok vannak amelyek lezuhantak és a darabjaiból összerakták őket. Tehát az a kérdés, hogy akkor amikor lezuhan az életed repülőgépe, te hol leszel.

Különösen azért érdekes ez a kérdés, hogy amikor az életed repülőgépe lezuhan, hol leszel, mert Isten ennek a "repülőnek" a lezuhanásával kapcsolatban ad egy "alternativát" is, nevezetesen, hogy van egy másik választási lehetőség, "IGEN"-t mondani az Isten kegyelmi ajándékára, mert az az örök élet Krisztusban, a mi Urunkban. χάρισμα τοῦ θεοῦ - mondja a Biblia, azaz kegyelmi ajándék, ami érdekes módon minden keresztény úgy érzi és természetesnek tartja, hogy nyilván rá is vonatkozik. Igaz, egyes kegyelmi ajándékok kényelmetlenek egyeseknek, igaz egyes kegyelmi ajándékok szerintk már nem is léteznek, sőt némelyek egészen addig az arcátlanságig ragadtatják el magukat, hogy a kegyelmi ajándékokról kompletten úgy beszélnek, mint amelyek már megszüntek, nem működnek, mert csak jelként volt rájuk szükség... - hát most elég nagy bajban lennénk, ha az örök élet is ilyen "jelajándék" volna csupán, vagy ha életed repülőgépének lezuhanásakor a stewardess sajnálkozva közölné, hog "kedves Uram, az utolsó apostol halálával megszűnt az ejtőernyő"... mert, hogy a kegyelmi ajándékok ugyebár némely teológus szerint megszűntek. Istennek hála, hogy ez csak emberi ostobaság és nem kell komolyan venni, hiszen az örök élet a többi kegyelmi ajándékkal együtt az Isten kegyelmén és nem a teológusok keményszívűségén múlik.

A bűn zsoldja a halál - mondja az Ige. Azaz abból kell kiindulnom, hogy bűnös vagyok. Ebből az állapotból az a szabadulás lehetősége, hogy Isten kegyelmi ajándékát elfogadom. Nem megítélgetem, hogy nekem nem tetszik a Golgotha elnevezés, vagy az, hogy ez a kegyelmi ajándék a számomra megfelelő-e, nem vagyok abban a helyzetben, hogy bíráljam, kifogásoljam, vagy akár válogassam, hogy nekem ez megfelelő kegyelmi ajándék-e vagy sem.Egyet tehetek és egyet kell tennem: mindig készen lenni arra, hogy elfogadom a kegyelmet. Nem megmagyarázni, hanem elfogadni és hálaadással fogadni. Isten kegyelma az is, hogy van egy kegyelmi ajándéka, ami mindenkinek "ízlik" - az Örök élet. Ezt minden keresztény egyetértéssel elfogadja. De ha ezt "megkóstoltad", ha erre "IGEN"-t mondtál, ha megbizonyosdtál, hogy mégis csak "működnek" ezek a kegyelmi ajándékok, bízd hát magad az Úrra. Bízd Őrá a következő kegyelmi ajándékot és fogadd bizalommal ami Tőle az Ő szabadító kezéből jön, amit az Ő Szentlelke nyújt feléd, amivel téged akar megajándékozni, s tartsd megtiszteltetésnek. Vágyakozva várd és hálás szívvel fogadd, becsüld meg, az Úr ajándékát. Adj hálát azért, hogy nem válogatsz és bizalommal tudod fogadni az Ő kegyelmi ajándékát, mert a legdrágábbal, az örök élettel már megbizonyította feléd, hogy minden ajándéka jó és áldott. Vagy ha ezt elfogadtad de a többi felé talán bizalmatlan voltál: lásd meg, a bűn zsoldja a halál, ellenben Isten kegyelmi ajándéka az örök élet és vele együtt Isten minden ajándéka ez Életet és az Élet Urát dicsőíti.


P.Sz.B.