A Tizedik Csapás – avagy lelki gyorsteszt bezárkózás és vész idejére.

“De az a vér jel lesz a házakon, amelyekben vagytok. Ha meglátom a vért, akkor kihagylak benneteket, és nem ér majd a pusztító csapás titeket, amikor megverem Egyiptom földjét” (2Mózes 12:13.)
Mindenki ismeri Mózes és az egyiptomi kivonulás történetének tizedik csapását. Isten felszólította Mózest és népét, hogy maradjanak otthonaikban, zárkózzanak be, vágjanak le házanként egy bárányt és a vérét kenjék az ajtó félfáira, mert eljön a halál angyala és végigjárja egész Egyiptomot, s ahol ott találja az ajtón a bárány vérét, ott a bent levők megmenekülnek.
Apokaliptikus kép, igazi hidegrázós, mégis a szabadulás előestéje volt ez a hátborzongató éjszaka.
Egyiptom nem kap külön parancsot. Nekik nem kell Istenre figyelniük, hiszen vannak különböző isteneik, ők nem érzik fontosnak, hogy Mózes Istenére hallgassanak. Nem kapnak külön parancsot, tehetik azt, amit akarnak. Gondoskodhatnak magukról úgy, ahogy akarnak. Nem korlátozza őket Isten a szabadságukban, nyugodtan mondhatják, hogy mi a magunk józan esze, felelőssége szerint megtesszük a legjobbat, kivéve, hogy Istent is megkérdezzük, a Mózes Istenét. Nyilván azon az éjszakán is így tettek. Nem tartották szükségesnek Mózes Istenét megkérdezni, csak megtették, amit a szabadságuk, józan eszük diktált, véletlen sem engedve, hogy holmi Mózes Istene korlátozza őket személyes döntéseikben, szabadságukban.
S persze otthon maradtak Mózesék is, s az ő népe. Ám ők túl azon, hogy bezárták ajtajaikat, túl azon, hogy a szülők maguk köré gyűjtötték a gyermekeiket, tettek még valamit: a bárány vérét az ajtóra kenték kívülről, pont, ahogy Isten Mózesen keresztül javasolta ezt.
Látod, otthonmaradás és otthonmaradás között is van különbség. Komoly különbség van. Egyik a maga törvénye szerint, nem félt, nem gondolta, hogy történhet vele bármi is, hogy szüksége lenne esetleg ebben az időben, ezen az éjszakán Isten kegyelmére. A másik pedig szent istenfélelemben maradt otthon, a bárány vérének jelével a kapuin. És ők, másnap megmenekültek. Egyiknek az az este a gyász, a másiknak a szabadulás kapuját nyitotta meg. De tény, senkinek sem, sem egyiptominak, sem Mózes népének, egyiküknek sem úgy folytatódott az élete a vész után, mint addig.
Látod, otthonmaradás és otthonmaradás között nagyon nagy lehet a különbség. A bárány vére volt akkor a különbség egyik és másik otthonába zárkózott ember között. A Bárány, az Isten Báránya, Jézus Krisztus a különbség. Akkoriban egy bárány egy családot mentett meg a vésztől azon az éjszakán. De elküldte Isten Egyszülött Fiát, Aki által, az Ő golgothai kereszten kiontott vére által – mindenkit meg akar menteni, aki hisz Őbenne, „mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő Egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János Evangéliuma.3.rész 16.vers).
Bizonyára akkoriban is minden felelős egyiptomi szülő körülnézett este: rendben van-e minden a házban, meg van-e mindenki, rendben vannak-e a gyerekek, s nyugovóra tértek. Bizonyára, Mózes népének minden felelős szülője ugyanígy elvégezte az esti számadását: gyerekek meg vannak-e, ajtó zárva-e, minden rendben van-e, – csak ők még valamit ellenőriztek, amit az egyiptomiak nem: ott van-e a bárány vérének jele, védelme az életünkön, kint van-e az ajtón a jel.
Most azt kérdezem: ott van-e az Isten Bárányának, a Jézus Krisztus vérének a jele a te életeden is? A családtagjaid életén is, a gyermekeid életén is? Hidd el, érdemes elvégezni ezt a „gyorstesztet”, ingyenes, azonnali eredményt mutat: kérdezd meg magadtól, hogy bizonyosan tudod-e, teljes bizonyossággal mondhatod-e, hogy Jézus érted is meghalt azon a kereszten, hiszed-e ezt, vallod-e ezt te és a te házad népe? Ha erre a kérdésre teljes bizonyossággal igent tudsz mondani, az életed és szeretteid élete biztonságban van, Isten megőrző kegyelme alatt van. Természetesen, ahogy Mózesék is, betartva az Isten által mutatott óvintézkedéseket, engedelmeskedtek ők is a józan ész diktálta „kijárási tilalomnak”, ám azzal a bizonyossággal, hogy a vér az ajtóikon, a Bárány vére szabadulást és egy új életet hoz a számukra, amikor elvonul a vész.
S, ha úgy érzed, a lelki gyorsteszt eredménye nem teljesen megnyugtató, mit tegyél? Fogadd be a szívedbe most Jézust. Hívd be az életedbe, add át Neki a szíved s akkor az a vér, ott, a Golgothán, az Isten Bárányának vére, számodra is a megmenekülés, a szabadság kapuját nyitja meg a holnapokban, az Isten gondviselő kegyelmének, az örök életnek a kapuját. Talán azt hiszed, hogy eddig olyan életet éltél, ami alapján nem szolgáltál rá erre? Azt gondolod, eddig nem figyeltél oda Istenre, miért figyelne Ő oda terád? Azt gondolod, Istennek most fontosabb gondja is van annál, hogy egy olyan ember életét mentse meg a vésztől és fogadjon gondviselésébe, szeretetébe, aki eddig semmit nem tett érte még talán templomba se járt, gyülekezetbe se és még olyanokat is tett vagy mondott, mint te, amire egyáltalán nem vagy büszke?
Tudod, ennek a lelki gyorstesztnek van egy nagyon fontos különbsége az orvosi gyorstesztektől. Azokat, amikor alkalmazzák, kimutatja az eredményt. Akkor is ha tetszik, akkor is, ha nem. És az a teszt nem változtat az eredményen. Itt viszont, ha ez a lelki gyorsteszt azt mutatta ki, hogy az életed még nem teljes bizonyossággal Jézusé, még nem adtál át Neki mindent, nem adtad át teljesen: te magad megváltoztathatod az eredményét azzal, ha megteszed. Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő Egyszülött Fiát adta ÉRTED és a TE EGÉSZ CSALÁDODÉRT is, a GYERMEKEIDÉRT IS, hogy el ne vesszenek, hanem örök életük legyen!
Azt gondolod esetleg, hogy felesleges volt elolvasnod ezt az írást, most, a koronavírus járványának idején, hiszen mit számít, hogy döntöttél-e vagy sem Jézus mellett? Hidd el, számít. Nagyon, de nagyon sokat számít. Bármennyire is jelentéktelennek érzed ezt, ne felejtsd el, a járvány előtt mennyi mindent éreztél hasonlóan jelentéktelennek, amig a vész ide nem ért. Hirtelen mennyire fontossá váltak olyan dolgok, amelyekre eddig nem figyeltél annyira, a kézmosástól kezdve, sorolhatnám, s mennyire felelőtlennek tartod azokat, akik tehetnék, hogy otthon maradnak, de mégsem teszik, mert nem tudják megérteni, hogy ez most fontos… Hidd el, ez a döntés is fontos, ne légy felelőtlen, hogy nem hozod meg.
Szabó Barnabás

Szabó Barnabás