Valamit valamiért - egy koncert ürügyén

Nézem a hírt amely e-mail postaládámba "toppant":

"Fantasztikus volt a Kirk Franklin koncert!Nagy nap volt november 17-e, hisz hosszas várakozás és szervezés után végre Budapestre látogatott Kirk Franklin! A 7 Grammy-díjjal kitüntetett és több, mint 15 millió albumot eladott zenész, aki az R&B, a hip-hop, a soul és gospel műfajokban egyaránt otthonosan mozog, fergeteges hangulatú koncertet adott a Sportmax rendezvényközpontban."

- tehát áldás volt a Kirk Franklin koncert! -gondoltam, majd a beszámolót fürkészve erre utaló jeleket kerestem. Fergeteges hangulatú koncert, az rendben van. De vajon megtérés? Mindenki jól érezte magát, Kirk is, és örömmel vállalta a fotózást -tudhatjuk meg még. Nagyot léptünk előre az ébredés útján tehát...

Furcsa a dolog. Nekem amúgy tetszenek a dalai. A "körítés" nem tetszik. Az, hogy egy stábnak az a lényeg, hogy fergeteges legyen a koncert hangulata. Nem az
áldott hangulat a lényeg, nem, hanem a "fergeteges". Sajnálom ezt az embert és továbbra is tetszenek a dalai. Sajnálom, mert egy szolgálatnak egy rendezvénynek és egy rendezvényről szóló híradásnak sem szabad abban kimerülnie, hogy "fergeteges volt a hangulat". Világi médiától megérti az ember, mi mást várna. Ám de keresztény médiától -még a minimum mércét sem éri el. Világi média estén érteném, hogy a szervezők belüól remegnek, hogy telt ház legyen, vigyék a jegyeket, bevétel legyen, fergeteges hangulat legyen. Igen világi vagy világias médiától érthető ez a vágyakozás. Ám amikor egy keresztény rendezvényszervező a kibertérbe kurjantja, hogy "juhééé" mert a hangulat fergeteges volt és szót sem ejt az áldásról - nos ez szegénységi bizonyítvány, úgy érzem. A csoda, ha Isten ennek ellenére, ilyen hangvételű tudósítás ellenére (s ha ez az ok az örömre akkor feltételezhető, hogy ez volt a várakozás tárgya is) mégis áldást tudott adni egy-egy ember életében.

Aztán kissé lejjebb kezdem olvasni a híreket, a
következőt:

"Már nálunk is kaphatók Kirk Franklin CD-i!Látogasson el webáruházunkba, ahol most kedvező áron vásárolhatja meg Kirk Franklin CD-it! Illetve kapható számos hazai és külföldi keresztény előadó albuma is (Planetshakers, Parachute Band, Hillsong, stb.) amely nagyszerű karácsonyi ajándék lehet!"

Most már világos. És balgán még azt hittem, hogy a koncertől és az ilyen koncertek valódi céljairól kissé "erős" volt a legutóbbi kritikám.
De most mégsem örülök ennek. Nagyon sajnálom. Sajnálom, hogy a keresztény dicsőítő vagy evangéliumi éneklés és zene a fantasztikus hangulatra és a lehetőleg minél nagyobb karácsonyi forgalomra, a CD-bizniszre hajt. Áldás ürügyén... tényleg, hová tűnt az áldás, ha már így szóba hoztam?
Nos, Hip-Hop Karácsonyt, őőő akarom mondani R&B Karácsonyt, vagyis Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek. Kevesebb bizniszt, kevesebb fergeteges hangulatot és több elcsendesedést, bűnbánatot, hiszen Ádvent van, s közeledik Karácsony.

Tags: 
Értékeld a cikket: 
No votes yet